Příprava kvalitního steaku

Vyberte si v e-shopu typ masa podle svých preferencí, prorostlejší či libovější.

Balené maso uchovávejte v lednici, ideálně při teplotě 0-2°C v tzv. Cool zone.

Před přípravou vyjměte maso z balíčku a nechte hodinu tzv. vydýchat při pokojové teplotě.

Steak lehce potřete olivovým olejem, nesolte, nekořeňte!

Připravujte na pánvi nebo grilu s konstantní teplotou (plynový nebo elektrický).

Pokud chcete středně propečený (medium), pečte cca 2-3 minuty z každé strany s tím, že v polovině času otočte o 90° tak aby se na mase rošt grilu vykreslil křížem.

Stáhněte z pánve (grilu) a na stejně dlouhou dobu po kterou se maso grilovalo (cca 6-10 minut) jej zabalte do alobalu a nechte tzv. "dojít", případně vložte do předehřáté trouby.

Před podáváním osolte a okořeňte podle chuti.

Kdo má pochybnosti, může použít kuchyňský teploměr (teplotní sondu), který zapíchne do nejširší části masa a změří teplotu uvnitř steaku:

RARE - cca 51°C, uvnitř stále do červena zbarvený (krvavý)

MEDIUM RARE - cca 55 °C, uvnitř je zbarven do růžova

MEDIUM - 61-65 °C, střed by měl stále zůstat narůžovělý

WELL DONE - více než 70 °C, steak je propečený zcela do hnědé barvy

Zpět do obchodu