Recepty

Recept na pomalu pečený hovězí krk, 4- 6 porcí

0,7-0,8 kg hovězího krku nebo hrudí, sůl, pepř, sádlo nebo olej, 1x cibule, 4x stroužek česneku, 1x mrkev, 1x petržel (podle chuti můžete přidat kousek celeru nebo pár stonků řapíkatého celeru), snítka čerstvého rozmarýnu a tymiánu (můžete zvolit i koření, např. Provensálské byliny), 100 ml červeného vína, 200 ml hovězího vývaru

Hovězí krk osolte, opepřete a zprudka opečte na sádle nebo oleji ze všech stran aby se maso zatáhlo.
Vyjměte maso a ve stejné nádobě orestujte nakrájenou cibuli, mrkev a další zeleninu nakrájenou na kousky. Přidejte nasekaný česnek, bylinky, zalijte červeným vínem a krátce povařte.
Vraťte do nádoby maso, podlijte vývarem (můžete i vodou, ale vývar, to je jiná chuť), dejte do trouby vyhřáté na 150 °C, zakryjte pokličkou nebo alobalem. Pečte zvolna čtyři hodiny. Během pečení maso kontrolujte, otočte a podle potřeby podlévejte vodou.

Výpek se zeleninou použijete bez další úpravy jako "rustikální" šťávu k masu nebo můžete rozmixovat na vynikající omáčku.

Jako přílohu můžete zvolit bramborovou kaši, celerové pyré, noky...

 

Recept na rychlé Pastrami

Kdo má týden času, může zvolit tradiční způsob přípravy Pastrami...kus hovězího hrudí vcelku bez kosti se nejprve naloží, následně obalí v koření, vyudí se a nakonec se ještě pozvolna vaří do měkka. Nakrájené na plátky se vloží do sendviče. Chcete to zkusit rychleji a snadněji?

Tedy hovězí hrudí bez kosti, zhruba 500 g (podle toho kolik vás na to bude). Připravte si směs koření, odměřte po dvou lžičkách mletého černého pepře, sušeného koriandru, sušeného česneku, soli (jestli máte možnost zvolte uzenou sůl, prodává se např. ve zdravé výživě), dále lžičku mleté uzené papriky a lžičku hnědého třtinového cukru. Maso osušte a pořádně obalte v koření, nebojte se vytvořit opravdu krustu.

Maso pokryté kořeněnou krustou zabalte ho do alobalu, silnějšího na grilování nebo do dvou vrstev. Je důležité, aby se maso v alobalu peklo ve vlastní šťávě. Pečte pomalu při 140 °C, zhruba tři hodiny, záleží na hmotnosti. Dobře upečené maso bude měkké, ale nebude se rozpadat.

Upečené domácí Pastrami nechte chvilku odležet, ještě vlažné nakrájejte na tenké plátky a ty pak naskládejte do sendviče. Zvolte klasický chléb, který nejprve potřete hořčicí nebo majonézou, přidejte nakrájenou kyselou okurku.

Když se sejde více hostů, můžete tenké plátky Pastrami servírovat na míse, společně s pečivem, nakládanou zeleninou a čerstvými bylinkami.

 

Zpět do obchodu