Vyzrálé hovězí maso

Proč vyzrálé?

Hovězí maso je významným zdrojem kvalitní živočišné bílkoviny. Má vysoký obsah minerálních látek, především železa, zinku, selenu, také vitamínu B12. Díky ekologickému chovu má také vyšší obsah Omega-3 mastných kyselin a Beta-karotenu.

U hovězího masa se procesem zrání získává vyšší jakost. Zrání je složitý biochemický proces při kterém dochází k uvolňování ztuhlosti svalu, zlepšuje se vaznost masa a výrazně se zlepšují jeho organoleptické vlastnosti. Zrání hovězího masa se podílí pozitivně na jeho křehkosti, šťavnatosti a zároveň dochází k uvolňování látek, které umocňují chuťové vlastnosti masa.

Vyzrálé maso obsahuje méně vody, je chuťově výraznější, měkčí a šťavnatější než maso čerstvé. Zabalené maso ve vakuu Vám vydrží v chladničce při teplotě 0-2°C až 21 dní, pokud ho nestihnete zpracovat, doporučujeme zamrazit.

Během zrání se v mase vytváří kyselina mléčná, která způsobuje typickou nakyslou vůni. Po vyjmutí z balíčku ponechte maso minimálně hodinu na vzduchu aby získalo pokojovou teplotu. Komu vadí vůně kyseliny mléčné, nechá maso "vydýchat" několik hodin, příp. do druhého dne.


Vyzrálé hovězí maso je vždy dražší než maso čerstvé, a to vzhledem k dodatečným nákladům a také úbytku váhy při zrání. Ovšem díky tomu je vaření ze zralého masa snazší (maso je dříve měkké), pokrm je chutnější a šťavnatější. Celkový čas na přípravu je také kratší (uvádí se až o 30%) a tím i energeticky méně náročný.

V nabídce e-shopu naleznete jednotlivé partie hovězího masa připravené pro kuchyňskou úpravu.

Přejeme vám skvělý gurmánský zážitek.

Zpět do obchodu